033 489 31 89 info@alusystemen.nl Parallelweg 15, 3931 MS Woudenberg |

033 489 31 89 info@alusystemen.nl
Parallelweg 15, 3931 MS Woudenberg |

Aluminium

Aluminium is een bijzonder metaal met een aantal unieke eigenschappen. Aluminium is onder ander drie keer zo licht als staal, sterk en in overvloed aanwezig.

Aluminium is na zuurstof en silicium het meest voorkomende chemische element op aarde. Zo’n 8% van onze aardkorst bestaat uit aluminiumoxide. In bauxiet zit rond de 50 à 60% aluminiumoxide. Tijdens de winning van primair aluminium wordt er van ongeveer 4kg bauxiet 1kg aluminium gewonnen. Voor de productie van aluminium is er voor iedere kilogram aluminium 13kW/h energie nodig. Omdat het primair verkrijgen van aluminium zoveel energie kost is het een van de meest gerecyclede materialen. Het grote voordeel van recycling is dat er 95% minder energie nodig is om het materiaal weer opnieuw in te kunnen zetten. Aluminium kan primair voor dezelfde toepassingen gebruikt worden omdat er geen degeneratie optreedt bij het recycleproces.

Het bewerken van aluminium kan op vele verschillende manieren omdat de vormvrijheid van het materiaal bijna oneindig is. Dit komt doordat aluminium een kubisch ruimtelijk gecentreerd kristalrooster heeft. Het materiaal kan vervormd en verspaand bewerkt worden. Naast het bewerken is aluminium ook op diverse manieren te verbinden. De verbindingstechnieken die onder andere gebruikt worden zijn lassen, lijmen, bouten, drukvoegen, klikken en solderen.

De eigenschappen van aluminium worden niet alleen bepaald door de legeringselementen maar ook door de toestand waarin het aluminium zich bevindt. Deze toestand hangt groot en deels af van de gekozen vervaardigingstechniek. Om snel te kunnen communiceren over de productie van aluminium is het belangrijk dat men weet op welke manier de toestand aanduiding van aluminium wordt weergegeven. Daarnaast is het ook van groot belang dat er rekening gehouden wordt met het weerstandsmoment tegen doorbuigen. Als een onderdeel gemaakt wordt en er geen rekening gehouden wordt met de belasting zal het product uiteindelijk falen.

Een derde van aluminium wordt geproduceerd via de vervaardigingstechniek extrusie net als gieten en walsen. Omdat aluminium een enorme vormvrijheid heeft zijn er vele productietechnieken die toepasbaar zijn op het materiaal. Denk hierbij aan de hoofdgroepen vervormen, verbinden en verspanen.

Geïnteresseerd in onze producten?

Neem dan gerust contact met ons op.