033 489 31 89 info@alusystemen.nl Parallelweg 15, 3931 MS Woudenberg |

033 489 31 89 info@alusystemen.nl
Parallelweg 15, 3931 MS Woudenberg |

Anodiseren

Anodiseren is voor het verduurzamen van aluminium. Het is een kunstmatig versneld elektrochemisch oxidatieproces dat de natuurlijke oxidehuid van aluminium versterkt.  De transparante oxide laag wordt hierdoor aanzienlijk dikker dan de natuurlijke oxidefilm. Hierdoor krijgt het aluminium een sterke corrosieweerstand en langdurige bescherming. Dankzij de transparante laag blijft het metaalkarakter behouden.

Hoe werkt anodiseren

In een bad met verdund zwavelzuur worden de aluminiumdelen aan de positieve pool, de anode, van een gelijkrichter gekoppeld. Onder de elektrochemische inwerking ontstaat zuurstof (O2), die zich direct bindt met het aluminium tot aluminiumoxide (Al2O3).

Na het anodiseren worden alle zwavelzuurresten met zorgvuldig spoelen uit de poriën van de anodiseer laag verwijderd. Het zojuist gevormde aluminiumoxide kan direct na het anodiseren nog kleurstoffen of andere middelen opnemen. Met sealen, waarbij de poriën in de laag worden verdicht, verandert het oppervlak in een gesloten laag. Zo ontstaat een corrosiebestendige laag die schoon en op kleur blijft.

Geanodiseerd aluminium is zeer goed te recyclen doordat het aluminium wordt beschermd door een metaaleigen deklaag.

Op kleur anodiseren

Het zilverwit geanodiseerd aluminium is tijdloos en dat is wel zo praktisch gezien de duurzaamheid van het product. Het anodiseren is echter ook te combineren met een groot aantal kleuren. Het bijzondere metallische karakter van het aluminium blijft bij kleuranodistie behouden.

Geïnteresseerd in onze producten?

Neem dan gerust contact met ons op.